A táplálkozásról

Egy történettel kezdem.

Több, mint két évtizeddel ezelőtt olvastam egy kutatásról.

Ebben felmérés készült a szív-, érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érbetegségek) előfordulásáról kanadai favágók és menedzserek között.

Ugye ismerős mindkét csoport? A favágók gyönyörű környezetben, irdatlan erdőségekben, jó levegőn, stressz mentes környezetben végeznek fizikai munkát, mondjuk úgy, mozognak, eleget.

A menedzserek állandó feszültségben, rohanásban élnek, teljesítmény-kényszer körülményei között, állandó stresszben, munkájuk során cserélnek gazdát dollár-milliók.

Mit gondol, melyik csoportban fordult elő több magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érbetegség?

 

Kollázs_1

Menedzserek? Favágók?

A kutatókat is meglepte az eredmény!

A favágók között gyakoribbak voltak ezek a betegségek!

Hogy fordulhatott ez elő?

Az okok a két csoport étkezése és a mozgása közötti különbségekre voltak visszavezethetők.

A favágók nehéz munkát, statikus, megterhelő erőfeszítést végeztek. Az ehhez szükséges energiát kalória dús ételekkel, szalonnával, sok kenyérrel, zsíros ebéddel biztosították. Több volt közöttük az elhízott.

A menedzserek, igaz, stresszben éltek, de az egész testet lazán megmozgató, dinamikus sportokat űztek (tenisz, golf, lovaglás, vitorlázás), és sok zöldséget, salátát, sovány húsokat, halat fogyasztottak.

Képzeljünk csak el egy jachton, a tengeren tartott munkavacsorát az üzlettársakkal! Hal, homár, és sok saláta, gyümölcs mellett történik a tárgyalás, igaz, nagy tétekről.

Ugye a homár húsa nem olyan zsíros, koleszterindús, mint a sertésé?

Akkor még nem volt ismert az Omega 3 és 6 zsírsavak érrendszerre gyakorolt hatása, de a tengeri halak Omega 3 zsírsavat bőven tartalmaztak. Mai ismereteinkkel mondhatjuk, hogy hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy egészségesebbek legyenek.

Arról még nem is beszéltünk, hogy ők vigyáztak arra, hogy a külsejük is megnyerő legyen, kevesebb volt közöttük az elhízott ember.

Mai étkezésünkre más is jellemző. Gondoljuk csak el: régebben egy gazdaságban számos tehén, ló volt, ezek szerves trágyája kikerült a földekre, mintegy visszaforgatva a földbe mindazt a nyomelemet, amire a szervezetünknek szüksége van. A növények ezeket felvették, beépítették sejtjeikbe. A gabonából emberi táplálék, a szárából takarmány lett. A körforgás teljes maradt.

Ma a nagyüzemi állattartás mesterséges tápanyagokról, a nagyüzemi növénytermesztés műtrágyáról szól, amiben nitrogén, foszfor, kálium van, de hiányoznak a cink, magnézium, króm és egyéb nyomelemek.

A táplálkozásunk így arányaiban is hibás, mert túl zsíros, és hiányos, mert nyomelemekben és vitaminokban szegény. Pont abban a korban, amikor a felfokozott életritmus többet követel!

Élhetünk mégis egészségesen? Természetesen igen! Az arányokra tudunk vigyázni, kevesebb zsiradékot fogyasztva (Vigyázat! Az olaj is zsiradék!) és a hiányzó vitaminokat nyomelemeket étrend-kiegészítőkkel (LINK) pótolva.

Az egészsége mozgás is megoldható. Ahogy mondani szokás, a láb mindig kéznél van. Lehet, hogy nincs lehetőségünk golfozásra, vitorlázásra, lovaglásra, de futni, gyalogolni, kerékpározni lehet!

Ha többet szeretne tudni erről a témáról, kérjük iratkozzon fel „ételkészítési tanácsok” hírlevelünkre:

Feliratkozóink számára ajándék „vércsoport-diéta” hírlevelünket is megküldjük.

Személyesen is kereshet bennünket, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kérdéseivel, szívesen segítünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Célpontban az egészség!