Egy történettel kezdem.
Több, mint két évtizeddel ezelőtt olvastam egy kutatásról.
Ebben felmérés készült a szív-, érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érbetegségek) előfordulásáról kanadai favágók és menedzserek között.
Ugye ismerős mindkét csoport? A favágók gyönyörű környezetben, irdatlan erdőségekben, jó levegőn, stressz mentes környezetben végeznek fizikai munkát, mondjuk úgy, mozognak, eleget.
A menedzserek állandó feszültségben, rohanásban élnek, teljesítmény-kényszer körülményei között, állandó stresszben, munkájuk során cserélnek gazdát dollár-milliók.
Mit gondol, melyik csoportban fordult elő több magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érbetegség?
Menedzserek? Favágók?
A kutatókat is meglepte az eredmény!
A favágók között gyakoribbak voltak ezek a betegségek!
Hogy fordulhatott ez elő?
Az okok a két csoport étkezése és a mozgása közötti különbségekre voltak visszavezethetők.
A favágók nehéz munkát, statikus, megterhelő erőfeszítést végeztek. Az ehhez szükséges energiát kalória dús ételekkel, szalonnával, sok kenyérrel, zsíros ebéddel biztosították. Több volt közöttük az elhízott.
A menedzserek, igaz, stresszben éltek, de az egész testet lazán megmozgató, dinamikus sportokat űztek (tenisz, golf, lovaglás, vitorlázás), és sok zöldséget, salátát, sovány húsokat, halat fogyasztottak.
Képzeljünk csak el egy jachton, a tengeren tartott munkavacsorát az üzlettársakkal! Hal, homár, és sok saláta, gyümölcs mellett történik a tárgyalás, igaz, nagy tétekről.
Ugye a homár húsa nem olyan zsíros, koleszterindús, mint a sertésé?
Akkor még nem volt ismert az Omega 3 és 6 zsírsavak érrendszerre gyakorolt hatása, de a tengeri halak Omega 3 zsírsavat bőven tartalmaztak. Mai ismereteinkkel mondhatjuk, hogy hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy egészségesebbek legyenek.
Arról még nem is beszéltünk, hogy ők vigyáztak arra, hogy a külsejük is megnyerő legyen, kevesebb volt közöttük az elhízott ember.
Mai étkezésünkre más is jellemző. Gondoljuk csak el: régebben egy gazdaságban számos tehén, ló volt, ezek szerves trágyája kikerült a földekre, mintegy visszaforgatva a földbe mindazt a nyomelemet, amire a szervezetünknek szüksége van. A növények ezeket felvették, beépítették sejtjeikbe. A gabonából emberi táplálék, a szárából takarmány lett. A körforgás teljes maradt.
Ma a nagyüzemi állattartás mesterséges tápanyagokról, a nagyüzemi növénytermesztés műtrágyáról szól, amiben nitrogén, foszfor, kálium van, de hiányoznak a cink, magnézium, króm és egyéb nyomelemek.
A táplálkozásunk így arányaiban is hibás, mert túl zsíros, és hiányos, mert nyomelemekben és vitaminokban szegény. Pont abban a korban, amikor a felfokozott életritmus többet követel!
Élhetünk mégis egészségesen? Természetesen igen! Az arányokra tudunk vigyázni, kevesebb zsiradékot fogyasztva (Vigyázat! Az olaj is zsiradék!) és a hiányzó vitaminokat nyomelemeket étrend-kiegészítőkkel (LINK) pótolva.
Az egészsége mozgás is megoldható. Ahogy mondani szokás, a láb mindig kéznél van. Lehet, hogy nincs lehetőségünk golfozásra, vitorlázásra, lovaglásra, de futni, gyalogolni, kerékpározni lehet!
|
Feliratkozóink számára ajándék „vércsoport-diéta” hírlevelünket is megküldjük.
Személyesen is kereshet bennünket, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kérdéseivel, szívesen segítünk.